IJsselland Ziekenhuis

IJsselland Ziekenhuis geeft professionals in opleiding de regie over hun eigen opleiding

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel wil altijd en overal de best passende zorg leveren. Goed opgeleide professionals spelen hierbij een sleutelrol. Om medewerkers optimaal te ondersteunen, biedt het ziekenhuis veel opleidingsmogelijkheden. Het Leerhuis van het IJsselland Ziekenhuis faciliteert diverse opleidingen, waaronder leer/werktrajecten. De professionals in opleiding (pio’s) werken afwisselend op verschillende afdelingen. Om het inzicht in de opleidingsreis te verbeteren en het proces te stroomlijnen, koos het ziekenhuis voor de digitale opleidingstool AORtA van Growtivity. Deze oplossing maakt het complete leerproces inzichtelijk en ondersteunt onder andere planning en matching.

In totaal zijn er zo’n 150 leerling verpleegkundigen actief in het IJsselland Ziekenhuis. Dit zijn bijvoorbeeld mbo- en hbo-studenten. Zij volgen veel verschillende opleidingsvarianten en om dit goed bij te houden, maakt het ziekenhuis gebruik van AORtA. Dit is een product van Growtivity en gebouwd op het softwareplatform Salesforce. In het verleden was het lastig om een goed zicht op de status en voortgang van pio’s te houden. Het traject was niet goed inzichtelijk voor begeleiders en de pio zelf. Informatie werd veelal op papier en op verschillende plekken bewaard. 

De studentreis inzichtelijk maken

Sanne de Goede, projectcoördinator van het IJsselland Ziekenhuis, legt uit: “Pio’s doen verschillende opleidingen en daarbinnen zijn ook allerlei variaties mogelijk. In het proces wisselen ze bovendien regelmatig van afdeling. Als opleider willen we een actueel beeld hebben van het aantal pio’s, hun specifieke opleiding en op welke afdeling ze werken. Daarnaast willen we de voortgang van hun opleiding eenvoudig kunnen volgen. En pio’s en begeleiders helpen bij het plannen en doen van opdrachten, evaluatiemomenten en voortgangsgesprekken. Dit alles willen we transparant en op één centrale plek vastleggen voor de gehele ontwikkelreis, van binnenkomst tot vertrek.”

Processen in kaart brengen

Om het opleidingsproces digitaal te ondersteunen, koos het IJsselland Ziekenhuis eerder al voor opleidingstool AORtA. Deze tool werd in eerste instantie voor de administratie en planning gebruikt. De Goede: “In een soort nulmeting met Growtivity zijn we gaan onderzoeken hoe we de tool effectiever en breder in kunnen zetten. Om een goed beeld te krijgen, heb ik ter voorbereiding gesprekken gevoerd met teamleiders, educatieve verpleegkundigen en werkbegeleiders. Samen hebben we het proces goed in kaart gebracht en gekeken waar nog verbeteringen en extra ondersteuning nodig is. Samen met Growtivity hebben we die wensen gematcht met de mogelijkheden die AORtA en het Salesforce platform bieden. Het is prettig dat zij de technologische opties én onze processen goed begrijpen.”

Professional in opleiding heeft de regie

Het uitgangspunt van het IJsselland Ziekenhuis is dat de pio regie heeft over zijn eigen opleidingstraject. Daarom is voor pio’s een eigen community ingericht. Zo heeft iedereen eenvoudig toegang tot dezelfde informatie en kunnen betrokkenen zelf relevante informatie opslaan. De Goede: “Pio’s hebben via hun community altijd inzicht in de route die ze volgen en welke activiteiten of taken daaraan gekoppeld zijn. Om het proces goed te faciliteren, zijn alle activiteiten ondergebracht in een workflow.”

Laagdrempelig communiceren

Als het tijd is voor een verslag of voortgangsgesprek krijgt een pio automatisch een signaal. De afspraak met een begeleider kan dan direct gepland worden. “Zo dekken we alle relevante processen af met workflows; van een trigger voor een afspraak en plannen tot het verwerken en accorderen van de opdracht. Het traject is duidelijk en er wordt niets meer vergeten, door pio’s of begeleiders.” De workflows maken ook het werk van de werkbegeleiders makkelijker. “Het is hun taak om pio’s tijdens hun opleiding te helpen en te coachen. Via AORtA hebben zij niet alleen altijd inzicht in de voortgang, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook direct vragen beantwoorden of feedback geven. De planning en communicatie zijn via deze digitale tool eenvoudiger en laagdrempeliger.”

Gebruiksgemak en herkenbaarheid centraal

De combinatie van AORtA en Salesforce biedt het IJsselland Ziekenhuis ontzettend veel opties. Het is wel de uitdaging om de juiste ondersteuning te bieden en te zorgen dat pio’s en medewerkers functionaliteit ook daadwerkelijk benutten. “Naast de inventarisatie van de wensen binnen de organisatie, hebben we ook veel aandacht besteed aan de adoptie”, zegt De Goede. “Gebruiksgemak en de herkenbaarheid zij heel belangrijk. De omgeving sluit naadloos aan bij onze huisstijl en is heel herkenbaar. Verder hebben we met Growtivity goed gekeken hoe we processen en functies zo intuïtief mogelijk maken. Ze helpen ons verder met trainingen voor de gebruikers.”

Workflows bieden effectieve ondersteuning 

In combinatie met de feedback van testgroepen en ambassadeurs neemt het ziekenhuis de omgeving in gebruik. Het is de bedoeling om de nieuwe lichting pio’s met een goed werkend AORtA te ontvangen. Hoewel de voorbereidingen van de lancering nog bezig zijn, kijkt het IJsselland Ziekenhuis al verder vooruit. De Goede: “We hebben nu de processen ingericht om de opleidingsreis optimaal te ondersteunen. Alle betrokkenen, Leerhuis, pio’s en begeleiders, hebben nu een goed beeld van de status en voortgang van de opleiding. Informatie is centraal vastgelegd en processen worden effectief ondersteund met workflows.” 

Verder uitbouwen

In de toekomst wil het ziekenhuis de functionaliteit binnen de community verder uitbouwen. Bijvoorbeeld met video’s. “Naast de ondersteuning van hun eigen traject, kunnen pio’s dan ook makkelijk video’s met ervaringen of tips & tricks in de community uploaden. We kunnen ook artikelen binnen AORtA delen. AORtA biedt heel veel mogelijkheden. Het doel is de huidige omgeving te blijven verrijken. Samen met Growtivity vertalen we de wensen en behoeften van onze organisatie naar concrete functionaliteit binnen AORtA.” 

Wil je meer informatie over AORtA? Neem dan contact op met Kim Smulders: kim.smulders@growtivity.com

In contact komen met deze ambassadeur?

Neem contact op met:

Kim Smulders

Telefoonnummer:

0683982640

E-mailadres:

kim.smulders@growtivity.com

Meer succesverhalen

“Door het digitale platform van Growtivity ervaart de klant onmiddellijke hulp of ondersteuning én heeft volledig eigen regie en transparantie via Mijn Mobilant.”</p>
<p>Bert Blancke<br />
Algemeen directeur Mobilant
“De informatie over onze activiteiten en middelen die nu allemaal op het Growtivity platform wordt vastgelegd en voor alle teamleden toegankelijk is, is essentieel bij het bespreken van cases.”</p>
<p>Michiel Noij<br />
Coördinator WijkGGZ
“Door het digitale platform van Growtivity ervaart de klant onmiddellijke hulp of ondersteuning én heeft volledig eigen regie en transparantie via Mijn Mobilant.”</p>
<p>Bert Blancke<br />
Algemeen directeur Mobilant
“De informatie over onze activiteiten en middelen die nu allemaal op het Growtivity platform wordt vastgelegd en voor alle teamleden toegankelijk is, is essentieel bij het bespreken van cases.”</p>
<p>Michiel Noij<br />
Coördinator WijkGGZ

Vragen?

We helpen je graag.