Het digitale tijdperk heeft zorgorganisaties toegang gegeven tot allerlei krachtige tools en technologieën die zowel de zorg voor cliënten verbeteren als de bedrijfsvoering stroomlijnen. Toch gebruiken veel zorgorganisaties nog steeds ’traditionele’ methoden, zoals excel-sheets, mailboxen en notitieblokken, voor het vastleggen en opslaan van cliëntgegevens. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij het beheer van cliëntdata en maakt naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) complex.

Excel-sheets, mailboxen en notitieboekjes

Excel-sheets, mailboxen en notitieboekjes hebben verschillende beperkingen:

  1. onnauwkeurige cliëntdossiers: Door handmatige gegevensinvoer zijn fouten en inconsistenties onvermijdelijk.
  2. Beperkte toegankelijkheid: Het delen van informatie tussen afdelingen is ingewikkeld.
  3. Beveiligingsrisico’s: Zonder de juiste beveiliging zijn cliëntgegevens kwetsbaar.

Het bijhouden en toegankelijk maken van cliëntgegevens

Het actueel houden van cliëntendossiers is belangrijk voor het leveren van goede gezondheidszorg. Maar het gebruik van diverse methodes voor het vastleggen van gegevens maakt het lastig om alle informatie, taken en activiteiten van cliënten te volgen. Het leidt tot vertragingen in de zorg en zelfs tot het leveren van ongeschikte zorg, waardoor de gezondheid en veiligheid van cliënten in gevaar komen.

Naleving van de AVG

Het naleven van de AVG brengt strikte eisen met zich mee voor gegevensverwerking, opslag en toegangscontrole. Gegevens opslaan in Excel-sheets, mailboxen of notitieboekjes is niet alleen inefficiënt, maar ook risicovol. Het risico op datalekken, ongeoorloofde toegang en onbedoeld verlies van gegevens is groot.

De voordelen van een digitale oplossing voor het beheren van cliëntgegevens

De implementatie van een digitale oplossing voor het beheren van cliëntgegevens verbetert de manier van werken bij zorgorganisaties aanzienlijk:

  1. Gecentraliseerde gegevensopslag: Door de koppeling van het elektronische cliënten dossier (ECD) met hét platform voor de zorg ontstaat een totaal gezondheidsplatform en kunnen zorgorganisaties cliëntgegevens opslaan in een gecentraliseerde, beveiligde opslagplaats, die snel en nauwkeurig toegankelijk is voor alle zorgmedewerkers.
  2. Verbeterde nauwkeurigheid: Digitale systemen verminderen de menselijke fouten die voortkomen uit handmatige gegevensinvoer, verbeteren de gegevensintegriteit en verhogen de algehele kwaliteit van cliëntdossiers.
  3. Effectieve samenwerking: Met gedeelde toegang tot cliëntinformatie kunnen zorgteams effectiever samenwerken, weloverwogen beslissingen nemen en gecoördineerde zorg bieden.
  4. Verhoogde beveiliging: Digitale platforms bieden geavanceerde beveiligingsmaatregelen, waaronder encryptie, toegangscontrole en audit trails, wat het risico op datalekken en ongeautoriseerde toegang minimaliseert.
  5. Naleving van de AVG: Cliëntgegevensbeheersystemen zijn ontworpen met het oog op gegevensbescherming, waardoor zorgorganisaties kunnen voldoen aan de AVG en de privacy van hun cliënten kunnen waarborgen.