De Cliënt Reis

Digitaliseer de ondersteunende zorgprocessen en creëer de optimale Cliënt Reis. Laat de cliënttevredenheid groeien en de werkdruk van medewerkers krimpen.

We helpen zorginstellingen bij het digitaliseren van hun ondersteunende zorgprocessen en het creëren van een optimale ‘customer journey’ oftewel Cliënt Reis. De cliënttevredenheid wordt hierdoor verhoogd en de administratieve lasten voor zorgmedewerkers worden verminderd. En, het allerbelangrijkste, de algehele zorgverlening wordt verbeterd.

Het belang van de Cliënt Reis-benadering voor de zorg

In de snelle wereld van vandaag verwachten cliënten eersteklas zorg en aandacht van zorgmedewerkers. Zorgorganisaties hebben echter vaak moeite om aan deze verwachtingen te voldoen vanwege beperkte middelen, verouderde processen en – mede daardoor – lange wachttijden. 

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de cliënttevredenheid te verhogen, is het belangrijk de cliënt centraal te stellen.

Commerciële winkels en webshops gebruiken hiervoor de zogenoemde customer journey. Voor de zorg noemen we dit de Cliënt Reis-benadering.

Deze aanpak richt zich op het verbeteren van processen, om de cliënttevredenheid te laten groeien en de werkdruk voor zorgmedewerkers te laten krimpen.

De Cliënt Reis-benadering

De customer journey is het proces dat klanten door hun ervaring met een bedrijf leidt, van het eerste contact tot de follow-up na de aankoop. 

In de zorg kan de Cliënt Reis-benadering worden gebruikt om cliënten zo soepel mogelijk door hun zorgtraject te begeleiden. Vanaf het moment dat ze zorg zoeken tot het moment dat ze ‘in zorg’ zijn. Elke stap van de Cliënt Reis wordt geëvalueerd om inzichtelijk te maken welke verbeteringen er nodig zijn. Door processen te digitaliseren en te automatiseren, verbetert de communicatie, wordt de cliënttevredenheid verhoogd en de werkdruk voor zorgmedewerkers vermindert.

Dit noemen we de Cliënt Reis-benadering voor de zorg.

De voordelen van de Cliënt Reis benadering

Het toepassen van de Cliënt Reis-benadering levert tal van voordelen op voor zorgorganisaties, hun cliënten en zorgmedewerkers. 

Verbeterde cliënttevredenheid: door de cliënt centraal te stellen en hun Cliënt Reis in kaart te brengen, krijgen zorgorganisaties een beter inzicht krijgen in de behoeften en voorkeuren van hun cliënten. Dit leidt tot een verbeterde communicatie, meer vertrouwen en grotere cliënttevredenheid.

Juiste zorg op het juiste moment: door werkprocessen te verbeteren zorgen zorgorganisaties ervoor dat cliënten de juiste zorg op het juiste moment krijgen. 

Verhoogde efficiëntie: het in kaart brengen van de Cliënt Reis en het verbeteren van werkprocessen levert 20 tot 25% tijdsbesparing op.

Tevreden zorgmedewerkers: door werkprocessen te verbeteren en efficiënter werken mogelijk te maken, voelen medewerkers zich meer ondersteund en is er meer tijd om zich te concentreren op  het verlenen van zorg. Dit leidt tot meer werkplezier, minder burn-out en minder personeelsverloop.Positievere wachttijdbeleving: Duidelijke communicatie en goede informatievoorziening helpen cliënten te begrijpen waar ze zich in het proces bevinden en verminderen negatieve gevoelens die gepaard gaan met wachten.

Datagedreven zorgaanbod: Als cliënt centraal wordt gesteld, is het ook belangrijk het zorgaanbod op de wensen en behoeften van de cliënt af te stemmen. Door alle gegevens automatisch en op een centrale plek vast te leggen, kunnen deze worden geanalyseerd om trends en patronen te identificeren. Hiermee kunnen datagedreven beslissingen worden genomen.

Concurrentievoordeel: Een zorgorganisatie die de klant centraal stelt en continu haar processen verbetert, kan zich onderscheiden van concurrenten.