Bij de ‘World Tour’ van Salesforce werd een spannende aankondiging gedaan: Salesforce heeft Chat GPT geïntegreerd in haar platform. Deze integratie kan een ongelofelijke impact hebben op zorgorganisaties en de ervaringen van hun cliënten.
Een opvallend kenmerk van Chat GPT en kunstmatige intelligentie in het algemeen, is de enorme snelheid waarmee de ontwikkeling en adoptie plaatsvindt. In een verbazingwekkend korte tijd schieten de toepassingen als paddenstoelen uit de grond. Ter illustratie: Netflix had 10 jaar nodig om 100 miljoen gebruikers te bereiken, terwijl Chat GPT dat in slechts 3 maanden realiseerde!
Met de integratie van Chat GPT en Salesforce ontstaan er direct talloze mogelijkheden in ons Frontoffice voor de Zorg. De vraag is nu: Wat kan en wil de zorgsector met deze technologie doen?
Want naast de enorme mogelijkheden zijn er ook bedenkingen met betrekking tot het gebruik van AI. Vooral als het gaat om cliëntgegevens. Desalniettemin zijn er al prachtige voorbeelden waarbij AI sneller dan mensen of andere apparatuur, ziektebeelden kan herkennen waardoor mensen sneller hulp krijgen.
En door de integratie met Chat GPT kunnen bijvoorbeeld gegevens uit ons Frontoffice voor de Zorg worden gebruikt om vragen van cliënten te beantwoorden.
Stel je eens voor dat je gewoon een vraag kunt stellen en een begrijpelijk antwoord of suggestie krijgt van het systeem: In plaats van zelf te zoeken, vraag je gewoon: “Welke locatie hebben we beschikbaar voor deze cliënt?”. Ons Frontoffice voor de Zorg antwoordt vervolgens met een lijst van opties. Op basis van historische gegevens zou je kunnen vragen: “Hoe lang moet deze cliënt wachten voordat we een plek hebben om hem/haar te kunnen helpen?”
Ook voor je cliëntcontactcentrum kan deze functionaliteit een groot verschil maken. We zijn allemaal bekend met de ervaringen die cliënten hebben met moeilijke medische terminologie. Chat GPT helpt niet alleen de zorgmedewerker, maar vooral de cliënt om deze complexe taal te begrijpen. Je kunt ons Frontoffice voor de Zorg bijvoorbeeld de volgende opdracht geven: “Stuur de patiënt een simpele uitleg van zijn bypassoperatie.” Hieronder het duidelijke antwoord van Chat GPT:
Een bypass is een soort weg die artsen in het lichaam maken om een probleem op te lossen. Stel je voor dat er een weg is die geblokkeerd is door een groot obstakel, zoals een rotsblok. Auto’s kunnen er niet doorheen en moeten een andere weg vinden om naar hun bestemming te gaan. Op dezelfde manier kan er in het menselijk lichaam een blokkade ontstaan in een bloedvat, waardoor het bloed niet goed kan stromen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het hart, waardoor het hart niet genoeg zuurstof krijgt en niet goed kan functioneren. Om dit probleem op te lossen, kunnen artsen een bypass maken. Ze maken dan een nieuwe weg om het geblokkeerde bloedvat heen, zodat het bloed weer goed kan stromen. Dit doen ze door een stukje ader of slagader uit een ander deel van het lichaam te halen en dit te gebruiken als de nieuwe weg. Op deze manier kan het bloed weer goed stromen en kan het hart weer goed functioneren. Zoals een auto die een omweg moet maken om zijn bestemming te bereiken, maakt het bloed nu een omweg om het probleem te omzeilen en het lichaam gezond te houden.
En het mooie is dat dit nu al mogelijk is. Kwestie van de juiste vragen stellen!
We hebben aan Chat GPT gevraagd om nog een paar voorbeelden te geven van de mogelijkheden die de combinatie van Frontoffice voor de Zorg met Chat GPT kan bieden:
Gepersonaliseerde gesprekken
Met de integratie van Chat GPT kunnen zorgmedewerkers gebruikmaken van de kracht van AI om gepersonaliseerde gesprekken met cliënten te voeren. Stel je eens voor dat cliënten altijd direct nauwkeurige antwoorden op al hun vragen, geruststelling over hun zorgen en begeleiding krijgen tijdens hun zorgtraject?
Naadloze ondersteuning via meerdere kanalen
De integratie stelt zorgorganisaties in staat om ondersteuning te bieden via verschillende kanalen, waaronder web-, mobiele en sociale mediaplatforms. Cliënten kunnen real-time gesprekken voeren en moeiteloos schakelen tussen kanalen. Dit zorgt voor een consistente cliëntervaring, ongeacht het communicatiemedium.
Datagestuurde inzichten
Chat GPT in de Frontoffice voor de Zorg verbetert niet alleen cliëntinteracties, maar geeft zorgorganisaties ook waardevolle datagestuurde inzichten. Door gesprekken te analyseren, kunnen patronen worden geïdentificeerd, de voorkeuren van cliënten ontdekt en een beter begrip verkregen van hun behoeften. Deze waardevolle informatie kan leiden tot verbeteringen in de zorgverlening, vereenvoudiging van de allocatie van middelen en een hogere algehele cliënttevredenheid.
Automatisering en efficiëntie
Het stroomlijnen van processen is cruciaal in de zorg en Chat GPT kan een rol spelen bij het automatiseren van repetitieve taken. Van het plannen van afspraken en het bijvullen van recepten, tot het bieden van zelfhulpmiddelen. De integratie helpt zorgorganisaties hun workflows te optimaliseren, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op hoogwaardige, cliëntgerichte activiteiten.
Vooral in tijden waarin de zorgsector onder aanzienlijke druk staat door een tekort aan personeel, kan zo op een eenvoudige manier tijd worden bespaard en uren worden vrij gemaakt. En die uren kunnen vervolgens worden besteed aan het verlenen van zorg.