Administratie in de zorg: ‘Je wordt geen verpleegkundige om scores in te vullen’

Hoeveel tijd moet een verpleegkundige besteden aan administratie? Die vraag speelt deze week weer nadat een (oude) foto uit Groot Brittannië opnieuw viral ging. Op de foto ligt een Britse arts naast alle formulieren die voor de intake van een patiënt moeten worden ingevuld. Ook in Nederland is de administratieve rompslomp volgens verpleegkundigen te groot.

De bestuursvoorzitter van het OLVG plaatste vorige week de foto van de Britse arts op LinkedIn. Daarbij pleitte hij voor een verandering van de taken van verpleegkundigen. “We hebben geen workforce crisis, maar onze workforce is het verkeerde werk gaan doen”, schrijft hij bij de foto.

De Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland V&VN onderschrijft zijn verhaal. “Het is heel herkenbaar”, zegt voorzitter Bianca Buurman tegen Editie NL. Ook al gaat in Nederland de administratie en registratie doorgaans digitaal, alsnog is het veel werk. Ook hier wordt veel geregistreerd en dat is problematisch. We weten dat verpleegkundigen in Nederland veertig procent van hun tijd besteden aan registratie en administratie.”

En dat geldt niet alleen voor medewerkers van het ziekenhuis. “Ook in de wijkverpleging en GGZ zijn verpleegkundigen deze tijd kwijt. Vaak moeten ze – ook al is het formeel afgeschaft – iedere vijf minuten registreren wat ze hebben gedaan bij de patiënt en bij nieuwe patiënten weer alle gegevens invoeren terwijl deze al beschikbaar zijn in een ander systeem.”

Ze denkt dat ongeveer de helft van al die administratie overbodig is. “Van de veertig procent is denk ik twintig procent zinvolle informatie, die heb je nodig om de juiste zorg te bieden. De overige twintig procent zijn vooral protocollen en informatie die verzameld moet worden voor de zorgverzekeraars, inspectie of het management.”

Het aantal uren dat verpleegkundigen zelf inschatten te besteden aan registraties in 2021 per sector is volgens het Nivel:

  • Ziekenhuis: 11,95 uur per week
  • Geestelijke gezondheidszorg: 10,29 uur per week
  • Gehandicaptenzorg: 8,52 uur per week
  • Wijkverpleging: 10,38 uur per week
  • Huisartsenzorg: 9,87 uur per week
  • Verpleeghuiszorg: 9,72 uur per week

Bron: Nivel

Dat zou volgens haar een stuk minder kunnen zijn als er wat meer vertrouwen zou zijn in de zorgmedewerkers. “Een wijkverpleegkundige noteert bijvoorbeeld hoeveel uur zorg iemand nodig heeft. Vervolgens moeten daar ook allerlei vragen over beantwoord worden en kijkt de zorgverzekeraar mee terwijl zij de patiënt helemaal niet kennen.”

Controle

“Het is de vraag of je alles moet controleren of dat je ervanuit gaat dat de verpleegkundige deskundig genoeg is om te bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft.”

Meandra van Gent is kinderverpleegkundige en coördinator Verpleegkundige Zaken van het Groene Hart Ziekenhuis. Ook zij is veel tijd kwijt aan administratie. “Je bent al gauw een half uur per patiënt bezig om alles in het systeem te verwerken.” Een deel van die administratie is cruciaal, maar niet alles is even relevant.”Veel informatie is belangrijk om te registeren. Maar er is ook overbodige informatie die we moeten registreren. Zo moeten we aan patiënten vragen wat hun pijnscore is. Het is de vraag of dit wel nodig is en of je die vraag aan iedere patiënt moet stellen.””Verder moeten verpleegkundigen bij patiënten boven de zeventig jaar een valscore registreren, maar soms is hier helemaal geen sprake van. Toch moeten we het vragen en noteren in de systemen.” Al die handelingen opgeteld kosten veel tijd. Dat ziet het ziekenhuis ook in en daarom zal dat binnenkort anders gaan. “We hebben er kritisch naar gekeken en gaan dit jaar veranderingen doorvoeren. Je wordt verpleegkundige om te zorgen voor patiënten en niet om scores in te voeren in de computer die niet bijdrage aan de kwaliteit van zorg.”

Bron: RTL nieuws