Digitale transformatie is een modewoord dat de afgelopen jaren furore heeft gemaakt. Het wordt gezien als een oplossing voor veel van de uitdagingen waarmee de zorgsector al heel lang te maken heeft. Zo verscheen er onlangs op rtlnieuws.nl nog een artikel over de uitdagingen waarmee zorgmedewerkers worden geconfronteerd vanwege de grote hoeveelheid formulieren die ze moeten invullen voor de intake van een cliënt.
Technologie is niet de enige oplossing
Het digitaal transformeren van een proces, zoals bijvoorbeeld het intakeproces (onderdeel van de Cliëntreis) zou die hoeveelheid formulieren deels kunnen verminderen. Het gaat echter niet alleen over technologie. Veel belangrijker zijn de mensen die die technologie gaan gebruiken en welke invloed het op hen gaat hebben.
Behoeften en uitdagingen begrijpen van zorgmedewerkers
Zeker in de zorg is het essentieel om de behoeften en uitdagingen te begrijpen van de zorgmedewerkers die de technologie gaan gebruiken. Eén van onze klanten, Siza, heeft ook eerst samen met de zorgmedewerkers bepaald welke praktische uitdagingen zij tegenkwamen. Die zijn vervolgens vertaald naar een nieuw technologie platform. Het resultaat is dat gebruikers het nieuwe platform ervaren als eenvoudig in gebruik en het zonder al teveel moeite adopteren.
Het belang van zeggenschap voor zorgmedewerkers
Dat zeggenschap belangrijk is vindt ook minister Helder, die per jaar 500 miljoen heeft gereserveerd voor het programma ‘Toekomstbestendige Arbeidsmarkt en Welzijn’. Want alleen door zorgmedewerkers zeggenschap te geven en de uitdagingen te leren kennen waarmee zij te maken hebben, kan worden bepaald welke uitdagingen met technologie kunnen worden opgelost.
Zorginstellingen die van plan zijn een digitale transformatie door te voeren, zullen dus eerst de uitdagingen van hun medewerkers, en ook zeker die van hun cliënten, moeten leren begrijpen. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om de strategie voor de digitale transformatie te bepalen. Alleen op die manier kan een technologische oplossing worden ontworpen die specifieke pijnpunten aanpakt en de algehele ervaring in de zorg verbetert.
Technologie als hulpmiddel, niet als belemmering
Technologie moet een hulpmiddel zijn dat het leven gemakkelijker maakt, geen belemmering. De beste technologie is onzichtbaar, waardoor er niet over nagedacht hoeft te worden. Het moet intuïtief zijn en naadloos integreren, zodat het welzijn van cliënten groeit en de werkdruk van zorgmedewerkers krimpt.
Kortom, een succesvolle digitale transformatie in de gezondheidszorg vereist een grondig begrip van de behoeften en uitdagingen van de mensen die de technologie gaan gebruiken. Technologie moet worden gezien als een hulpmiddel, niet als een disruptor. En de beste technologie is onzichtbaar. Cliënten kunnen zich dan concentreren op hun welzijn en zorgmedewerkers op hun echte werk: het verlenen van zorg.
Met deze aanpak kan digitale transformatie een krachtig hulpmiddel zijn om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de zorgsector te transformeren.