E-health
Digitale zorgoplossingen maken het mogelijk om cliënten betere zorg te bieden, ook op afstand.
De digitalisering van de zorg, ook wel e-health genoemd, is al geruime tijd een continu proces. Door de COVID-19-pandemie is het echter een noodzaak geworden en kreeg het een grote boost. De focus is verschoven naar het bieden van digitale gezondheidszorg, waar mogelijk. Het gaat daarbij om twee vormen van digitalisering, namelijk de digitalisering van het dienstverleningsproces en de digitalisering van het zorgproces.
De digitalisering van het serviceproces richt zich op het verbeteren van de cliëntbeleving, het cliëntcontact en de cliënttevredenheid. Cliëntinteractie wordt steeds meer datagedreven, omnichannel en gepersonaliseerd met als mantra: mobile first. Cliënten eisen meer handige en toegankelijke diensten, en digitalisering kan dat mogelijk maken. Het gebruik van verschillende apparaten en media zoals mobiele telefoons, tablets, websites, e-mail, sociale media, apps, chat, video en videobellen maken het voor cliënten gemakkelijker om toegang te krijgen tot zorgdiensten.
De digitalisering van het zorgproces is gericht op de kwaliteit van de zorg. Ontwikkelingen gaan razendsnel, zoals de inzet van chirurgische robots, slimme implantaten, gen- en nanotechnologie, revalidatie met virtual reality of speciale games of apps die cliënten meer grip geven op hun leven en ziekteproces. Digitale zorgoplossingen maken het mogelijk om cliënten betere zorg te bieden, ook op afstand.
Digitale zorg wordt het nieuwe normaal. Daarom is het essentieel om een duidelijke visie en strategie te hebben voor de implementatie ervan. Een digitale transformatie vraagt om een holistische aanpak die doorheen de hele organisatie werkt en verder gaat dan een paar losse innovatieprojecten of IT-systemen. Zorgverleners moeten rekening houden met de behoeften van patiënten en hen toegang bieden tot een scala aan digitale diensten.
Kortom, de digitalisering van de gezondheidszorg is een blijvertje en verandert de manier waarop zorgdiensten worden geleverd. De pandemie heeft de acceptatie van digitale zorgdiensten versneld en patiënten verwachten nu handige en toegankelijke diensten. Zorgaanbieders moeten klaar zijn om de verandering te omarmen en patiënten de digitale diensten te bieden die ze nodig hebben om zorg van hoge kwaliteit te krijgen.
1. Ontwikkel een duidelijke digitale strategie: Een duidelijke digitale strategie is cruciaal voor het realiseren van een succesvolle digitale transformatie. Het moet worden afgestemd op de algemene strategie van de organisatie en doelen, prioriteiten, tijdlijnen en budgetten omvatten. Het is belangrijk om alle belanghebbenden te betrekken bij de ontwikkeling van de strategie om ervoor te zorgen dat deze alomvattend en praktisch is.
2. Identificeer gebieden voor digitale transformatie: Identificeer gebieden waar digitale transformatie de grootste impact kan hebben op het verbeteren van de patiëntenzorg, operationele efficiëntie en organisatorische prestaties. Dit kunnen gebieden zijn zoals elektronische medische dossiers, telegeneeskunde, patiëntbetrokkenheid en klinische besluitvorming ondersteunende systemen.
3. Bouw het juiste team: Een succesvolle digitale transformatie vereist een team van experts met de juiste vaardigheden en ervaring. Dit team moet bestaan uit clinici, IT-specialisten, projectmanagers en deskundigen op het gebied van verandermanagement. Het is essentieel om een team te hebben dat toegewijd is aan het aansturen van de digitale transformatie en een gedeelde visie heeft op het einddoel.


5. Ontwikkel een verandermanagement plan: Een succesvolle digitale transformatie vereist een robuust verandermanagement plan. Dit omvat duidelijke communicatie en betrokkenheid met belanghebbenden, training en ondersteuning van werknemers en een plan voor het omgaan met weerstand tegen verandering.
6. Monitor en evalueer de voortgang: Het is belangrijk om de voortgang van de digitale transformatie regelmatig te monitoren en te evalueren. Dit kan helpen om eventuele problemen te identificeren en indien nodig aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat de transformatie op schema ligt.
7. Continu verbeteren: Digitale transformatie is een continu proces dat continue verbetering vereist. Het is belangrijk om feedback van belanghebbenden te verzamelen, verbeterpunten te identificeren en waar nodig wijzigingen aan te brengen om ervoor te zorgen dat de digitale transformatie voldoet aan de behoeften van patiënten, werknemers en de organisatie.