Yvonne Smid is glashelder over haar drijfveer: “Ik help zorgorganisaties graag om hun cliënt nog meer te ‘zien’ en centraal te stellen. Digitalisering en automatisering van processen kunnen hier direct aan bijdragen.”
De mens nog meer centraal stellen in de zorg
In mijn vorige rol bij een organisatie voor gehandicaptenzorg merkte ik dat het best een opgave is de cliënt altijd helemaal centraal te stellen in alle processen. De zorgprofessionals en ondersteunend personeel zijn allemaal gedreven en passievol. Maar in de praktijk gaat het cliënt proces over veel schijven. De administratieve druk is hoog en het proces doorloopt niet altijd de meest efficiënte manier. De natuurlijke reactie is dan nog een tandje bij te zetten en nog meer in de ‘Doe-stand’ te schieten. Dat kan op korte termijn helpen, maar biedt geen duurzame oplossing.
In andere branches vinden we het heel normaal dat de klant centraal staat. Bij bedrijven als banken, verzekeraars, maar zeker ook bij online supermarkten en (retail)winkels bepaalt de klantreis de processen en communicatie. enk maar eens aan Picnic of Thuisbezorgd.nl, Coolblue of zelfs de overheid. Zij maken hun klantprocessen voortdurend inzichtelijk. Via hun platform heb je als klant toegang tot alle voor jou relevante informatie. Je staat als klant zelf aan het roer. Ook informeren ze je direct als bijvoorbeeld de bezorger onderweg is. Waarom is dat in de zorg dan anders? Waarom kun je als cliënt niet je proces inzien, gaat er nog veel via papier en zijn de wachttijden lang?
Echt mensenwerk
Natuurlijk zijn er verschillen per sector. Zorg is geen luxeproduct, en het blijft echt gespecialiseerd mensenwerk in een zeer krappe arbeidsmarkt. Maar als juist de ondersteunende processen van die zorg te veel mensenwerk zijn of worden, komt de echte zorg in de verdrukking. Daarom is het juist waardevol om van andere sectoren te leren. Het helpt om even afstand te nemen en goed naar de processen te kijken vanuit het perspectief van de cliënt. Wat heeft hij of zij nodig? En hoe ervaren zij het proces? Dat is volgens mij het vertrekpunt voor het inrichten van de zorgprocessen. En er zijn al systemen die dat makkelijker maken en optimaal kunnen ondersteunen.
Slim digitaliseren
Met Growtivity helpen we organisaties in de zorg om slim en snel te digitaliseren en te automatiseren, met een mix van bestaande en nieuwe oplossingen. Het is echt niet nodig om lijstjes op papier te maken en die via mail heen en weer te sturen. De uitwisseling van gegevens binnen en tussen zorgorganisaties, én met de cliënt en hun verwanten kan beter en vooral makkelijker. Bijvoorbeeld met een portaal.
Geen spiffy of duur systeem
Ik begrijp de complexiteit van sommige processen. Iemand met hersenletsel die gaat revalideren, heeft soms in totaal met zo’n 23 verschillende zorgverleners te maken. Als zij te weinig met elkaar praten, betekent dat heel vaak een nieuwe intake. De technologie om informatie centraal op te slaan en makkelijk te delen, bestaat gewoon. Ook om de verschillende processen in logische workflows te ondersteunen. En daarvoor is geen spiffy of duur systeem nodig.
Goed kijken naar de patiënt of cliënt
De technologie om de cliënt centraal stellen en processen eenvoudiger te ondersteunen bieden we nu al. Growtivity bouwt praktische oplossingen. Dat doen we met flexibele bouwstenen en op basis van standaarden. Maar vooral door goed naar de processen te kijken met de cliënt als vertrekpunt. Dan kunnen we systemen laten werken voor de zorg. En de mens nog meer centraal stellen. Dat is mijn drijfveer.
Wil je meer weten over dit blog? Neem dan contact op met Yvonne via yvonne.smid@growtivity.com.