Als Salesforce specialist zet Remy Hartelo zijn kennis en ervaring in om bedrijfsprocessen te digitaliseren en stroomlijnen. Dat deed hij jaren bij Bullhorn, ontwikkelaar van recruitment software. De oplossingen van Growtivity op het Salesforceplatform zijn volgens hem ook zeer geschikt voor de zorg. Juist in deze complexe omgeving is nog veel winst te behalen. En dat gaat veel verder dan meer efficiency of lagere kosten. Het biedt de kans om écht impact te maken op de gezondheid en het welzijn van patiënten en cliënten.

Hoewel ik met veel plezier bij mijn vorige werkgever werkte, merkte ik aan het begin van de coronacrisis dat ik een bepaalde maatschappelijke relevantie miste. Dat werd versterkt omdat mijn vriendin  in de zorg werkt en alle zeilen bij moest zetten. Hierdoor groeide het besef dat ik mijn kennis van Salesforce ook anders kan inzetten. Op dat moment kwam Growtivity in beeld.

Sneller doelen bereiken
Mijn start net na de eerste lockdown was anders dan verwacht toen thuiswerken nogmaals de norm werd. Het was jammer dat ik uiteindelijk maar kort op mijn nieuwe werkplek ben geweest en nu weer vanuit huis werk. Wat dat betreft is er weinig verschil met mijn oude werksituatie. Dat geldt eigenlijk ook voor de inhoud van mijn werk. In essentie help ik nog steeds processen slimmer in te richten. Op die manier kunnen organisaties hun doelen sneller bereiken en is de kwaliteit van de uitkomst beter. Dat kan gaan om een recruitmentproces of het versnellen van de match tussen een zorgvraag en zorgplek.

Patiënt of cliënt centraal stellen
Hoewel de zorg en het bedrijfsleven veel overeenkomsten hebben, zie ik zeker ook verschillen. Het bedrijfsleven is iets verder met digitalisering. Dit wil niet zeggen dat de zorg niet innovatief is. Zorgprofessionals ontwikkelen en gebruiken veel geavanceerde apparatuur en technieken. De uitdaging is wel om alle data van deze systemen logisch bij elkaar te krijgen. En vervolgens de informatie-uitwisseling en communicatie tussen zorgverlener en patiënt of cliënt, en tussen zorgorganisaties goed in te richten. Het beheersen en toegankelijk maken van deze complexiteit vereist nog flinke stappen. De ervaringen met de customer journey van bijvoorbeeld webshops is dan een mooi voorbeeld. Door de patiënt of cliënt als klant te zien en processen op zijn reis te focussen, is nog veel winst te behalen.

Wat kan wél?
Een andere opvallend verschil houdt verband met de aandacht voor privacygevoelige en persoonlijke data. Daar mag absoluut niets mis mee gaan. Beveiliging krijgt terecht veel aandacht in de zorg. Dit vraagt zorgvuldige afwegingen bij elke processtap en kost in de praktijk soms extra tijd. In het bedrijfsleven is in het algemeen iets meer ruimte om te proberen. Dat kan niet altijd in de zorg, waardoor de besluitvorming soms wat trager is. Ik zie dat niet per se als belemmering. Ik kies er sowieso liever voor te focussen op wat wel kan.

Echte impact
Los van de verschillen en overeenkomsten is de enorme toewijding en passie van mensen in de zorg wel een eye-opener. Die drive zie ik ook bij mijn collega’s. We willen echte impact maken en daar kan ik nu mijn deel aan bijdragen. Met mijn technische kennis en door de juiste adviezen te geven. Soms betekent dat ook advocaat van de duivel spelen, maar wel altijd met het idee dat klanten en hun organisaties er beter van worden. Dus steeds in het verlengde van het streven naar betere zorgkwaliteit en meer welzijn voor cliënten en patiënten.